سقف وافل یک سقف بتنی است که علاوه بر ظاهری شکیل، از مزایای زیادی نسبت به دیگر سازه ها برخوردار است، مزایای اقتصادی و ... همچنین کاربرد، مزایا و معایب و چگونگی اجرای این سقف را در ادامه با هم بررسی میکنیم.
سقف وافل چیست؟
سقف های وافل یکی از جدیدترین سازه هایی هستند که اخیرا در اکثر پروژه های ساختمانی استفاده می شوند، می توان با قاطعیت گفت صرفه ی اقتصادی و فنی سقف وافل علت اصلی استقبال بالای مهندسین از این سازه است، یک ویژگی مهم سقف وافل مقاومت در برابر زلزله و آتش سوزی است و از دیگر ویژگی که این سازه را با دیگر سازه ها متفاوت می کند این است که بیشتر در ساخت سقف ها با دهانه های بزرگ کاربرد دارد.
سقف وافل از بتن مسلح ساخته شده، کاربرد سقف وافل در معماری طراحی سقف وافل دو طرفه می باشد، در این نوع سقف، تیرها به صورت عمودی قرار می گیرند، از این رو در سقف وافل دو طرفه نیازی به تیرهای میانی نیست و مانند دال دو طرفه رفتار می کند.
دیگر ویژگی مهم سقف وافل، کاهش بار مرده ساختمان، کاهش میزان بتن، میلگرد مصرفی و استفاده به عنوان اکسپوز در برخی مکان ها مانند پارکینگ است، سقف وافل می تواند مستقیماً روی ستون ها یا روی تیرهایی که توسط ستون ها پشتیبانی می شوند قرار گیرند.
وافل معمولا در دسته دال تخت و یا در دسته سیستم تیردال شناخته شده است. برخلاف دیگر سازه های بتنی مدل سازی دقیق سقف وافل در نرم افزارهای طراحی کمک زیادی به طراحی دقیق و بهینه کرده است. نقشه کشی دقیق، بهینه و حذف بتن مرده که باعث کاهش مصرف بتن و میلگرد می شود و بسیار ظریف و دور از خطا بوده و نمای زیباتری از زیر سقف می سازد، سقف وافل را در سطح سقف های ویژه قرار می دهد. زمان خرید قالب سقف وافل توجه کنید تا همه جزئیات و ویژگی های اصولی رعایت شده باشد.
کاربرد دال وافل به عنوان فوندانسیون
طراحی فونداسیون دال وافل باعث شده تا فشار زیادی را از یک تا چند خانواده و سازه های تجاری سبک تحمل کند به طور کلی می توان گفت فونداسیون دال وافل یک پایه بتنی سطحی است که سال ها وجود داشته و ماهیتی بسیار سفت و سخت دارد و در سالهای اخیر به دلیل اثربخشی آن و رفع معایب دیگر سازه ها در صنعت ساختمان مانند هزینه مصالح، تاخیر در ساخت و ساز و خرابی فونداسیون، از استقبال بیشتری برخوردار شده است.
فونداسیون دال وافل در بالای سطح زمین ساخته و نیازی به پایه ندارد. زمان اجرای این سازه نیاز به خیساندن خاک زیرین از قبل برای ساخت و ساز نیست.
اجرای تاسیسات در سقف وافل
در اجرای سقف وافل یکی از مراحل اجرای تاسیسات بوده و به دو روش زیر اجرا می شود:
روش اول: تاسیسات را از داخل سقف اجرا می کنند.
روش دوم: تاسیسات را از زیر سقف اجرا می کنند.
البته گاهی اجرای تاسیسات از روی سقف نیز انجام می شود که دردسرهای بسیار زیادی دارد و باعث کاهش عمر لوله ها خواهد شد زیرا ابتدا باید روی سقف ماهیچه سیمانی بکشند و در بین فضای خالی آنها پوکه ریزی انجام شود و بعد از آن یک لایه ملات هم باید کشیده شود. تمام این مراحل هزینه بر هستند و باعث کاهش عمر تاسیسات و لوله ها می شوند. اجرای آن در تاسیسات به دو روش انجام می شود که موارد زیر است:
روش اول: اجرای تاسیسات از زیر سقف وافل
در این روش تاسیسات را از داخل سقف عبور میدهند که باعث کاهش ارتفاع می شود اما از طرف دیگر منجر به افزایش عمر تاسیسات نیز خواهد شد. توجه داشته باشید قبل از بتن ریزی، لوله ها بر اساس نقشه قرار داده شوند.
روش دوم: اجرای تاسیسات از داخل سقف وافل
در روش دوم برای تاسیسات لوله هایی قرار می دهیم و اقدام به بتن ریزی می کنیم.